Termin szkolenia:
19-20 grudnia 2024
29-30 stycznia 2025
Opis szkolenia:
Szkolenie przygotowuje kandydatów do samodzielnego przeprowadzania audytów wewnętrznych na zgodność z wymogami zapewnienia bezpieczeństwa żywności HACCP. Dzięki wielu ćwiczeniom i warsztatom uczestnicy poznają praktyczne aspekty przygotowania się do audytu, przeprowadzania audytu oraz dokumentowania jego wyników.
Adresaci szkolenia:
Ramowy program szkolenia:
BLOK 1: omówienie wymagań normy i funkcjonowania systemu
1. Prawodawstwo w zakresie bezpieczeństwa żywności.
2. Definicje, podstawowe pojęcia.
3. 7 zasad systemu HACCP – omówienie.
4. Praca z dokumentacją HACCP.
5. Zasady weryfikacji systemu HACCP.
BLOK 2: warsztaty dla Audytorów wewnętrznych
1. Rola audytu wewnętrznego w ocenie i doskonaleniu systemu zarządzania jakością.
2. Zadania i odpowiedzialność Audytorów wewnętrznych.
3. Omówienie procedury i formularzy związanych z przeprowadzeniem audytu wewnętrznego.
4. Zasady skutecznego słuchania.
5. Komunikacja podczas audytu – prezentacja autorskiego filmu CDZ Meritum – „Scenki audytowe”
6. Układanie listy pytań audytowych.
7. Przeprowadzenie audytów w grupach.
8. Raportowanie i omówienie przeprowadzonych audytów.
9. Omówienie etapów wprowadzenia systemu HACCP.
10. Powołanie zespołu.
11. Komunikacja podczas wdrożenia.
12. Nadzorowanie i przegląd systemu.
13. Utrzymanie działania systemu.
14. Kilka słów o wymaganiach normy PN-EN ISO 22000 – Systemy zarządzania bezpieczeństwem żywności.
BLOK 3 – rola Koordynatora ds. systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności:
1. Zadania i zakres obowiązków Koordynatora ds. systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności.
2. Etapy i wdrożenia systemu zarządzania – praktyczne porady.
3. Przygotowanie, przeprowadzenie i raportowanie przeglądu zarządzania.
4. Współpraca z jednostką certyfikującą.
5. Egzamin i omówienie wyników.
Uczestnicy kursu otrzymują:
Informacje dodatkowe:
Centrum Doskonalenia Zarządzania Meritum jest od października 2018 roku w Bazie Usług Rozwojowych – daje to możliwość starania się o dofinansowanie opłaty za szkolenia ze środków unijnych.
Cena: 1 000 zł netto + 23% VAT/osoba
Czas trwania szkolenia:
1 dzień: 9:00-16:00
2 dzień: 9:00-16:00
Lokalizacja: szkolenie on-line
19-20 grudnia 2024
29-30 stycznia 2025
Szanowni Państwo, jeśli jesteście zatrudnieni w mikro, małej lub średniej firmie możecie skorzystać z oferowanych przez nas szkoleń lub konsultacji.
Centrum Doskonalenia Zarządzania MERITUM jest członkiem BUR – BAZY USŁUG ROZWOJOWYCH.
Termin szkolenia:
19-20 grudnia 2024
29-30 stycznia 2025
Opis szkolenia:
Szkolenie przygotowuje kandydatów do samodzielnego przeprowadzania audytów wewnętrznych na zgodność z wymogami zapewnienia bezpieczeństwa żywności HACCP. Dzięki wielu ćwiczeniom i warsztatom uczestnicy poznają praktyczne aspekty przygotowania się do audytu, przeprowadzania audytu oraz dokumentowania jego wyników.
Adresaci szkolenia:
Ramowy program szkolenia:
BLOK 1: omówienie wymagań normy i funkcjonowania systemu
1. Prawodawstwo w zakresie bezpieczeństwa żywności.
2. Definicje, podstawowe pojęcia.
3. 7 zasad systemu HACCP – omówienie.
4. Praca z dokumentacją HACCP.
5. Zasady weryfikacji systemu HACCP.
BLOK 2: warsztaty dla Audytorów wewnętrznych
1. Rola audytu wewnętrznego w ocenie i doskonaleniu systemu zarządzania jakością.
2. Zadania i odpowiedzialność Audytorów wewnętrznych.
3. Omówienie procedury i formularzy związanych z przeprowadzeniem audytu wewnętrznego.
4. Zasady skutecznego słuchania.
5. Komunikacja podczas audytu – prezentacja autorskiego filmu CDZ Meritum – „Scenki audytowe”
6. Układanie listy pytań audytowych.
7. Przeprowadzenie audytów w grupach.
8. Raportowanie i omówienie przeprowadzonych audytów.
9. Omówienie etapów wprowadzenia systemu HACCP.
10. Powołanie zespołu.
11. Komunikacja podczas wdrożenia.
12. Nadzorowanie i przegląd systemu.
13. Utrzymanie działania systemu.
14. Kilka słów o wymaganiach normy PN-EN ISO 22000 – Systemy zarządzania bezpieczeństwem żywności.
BLOK 3 – rola Koordynatora ds. systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności:
1. Zadania i zakres obowiązków Koordynatora ds. systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności.
2. Etapy i wdrożenia systemu zarządzania – praktyczne porady.
3. Przygotowanie, przeprowadzenie i raportowanie przeglądu zarządzania.
4. Współpraca z jednostką certyfikującą.
5. Egzamin i omówienie wyników.
Uczestnicy kursu otrzymują:
Informacje dodatkowe:
Centrum Doskonalenia Zarządzania Meritum jest od października 2018 roku w Bazie Usług Rozwojowych – daje to możliwość starania się o dofinansowanie opłaty za szkolenia ze środków unijnych.
Cena: 1 000 zł netto + 23% VAT/osoba
Czas trwania szkolenia:
1 dzień: 9:00-16:00
2 dzień: 9:00-16:00
Lokalizacja: szkolenie on-line
19-20 grudnia 2024
29-30 stycznia 2025
Copyright 2019 – centrum-doskonalenia.pl